<Inhoud>   basiskennis: <Inleiding> <Regels> <Selectoren> <Koppelen>


 CSS Basiskennis  -  Inleiding 

Wat is CSS?

CSS staat voor Cascading Style Sheets. CSS is een taal waarmee je opmaakkenmerken vastlegt voor documenten, die gemaakt zijn in HTML. Door opmaak en inhoud te scheiden, wordt het eenvoudiger sites te ontwerpen en bij te houden.

In een stylesheet wordt informatie opgenomen over de weergave van elementen van het HTML-document. Hiervoor stel je "regels" vast. Aan elk bestaand element kunnen opmaakkenmerken worden toegewezen. En als dat nodig is, kun je ook een nieuw element aanmaken in het HTML-document, zodat de mogelijkheden bijna onbegrensd zijn.

Door een standaard stylesheet in een apart bestand op te slaan, wordt het mogelijk om de opmaak van een complete site vanuit één punt te regelen. Dit maakt beheer en onderhoud van grotere sites makkelijker. Er zijn meerdere manieren op CSS en HTML te koppelen.

Het is mogelijk om verschillende stylesheets aan een HTML-document te verbinden. Hiermee wordt het mogelijk om bijvoorbeeld sub-sites, of aparte pagina's, eigen opmaakkenmerken te geven. De samenwerking van diverse stylesheets (het Cascading deel van CSS) is vrij complex en zal hier verder niet worden behandeld.

Stylesheets bestaan al een aantal jaren, maar zijn pas in 1997 echt interessant geworden. Met ingang van Navigator 4 en Internet Explorer 4 (en ook Opera 3.5) is er uitgebreide ondersteuning voor CSS in browsers. Helaas is de implementatie niet overal even ver gevorderd, en zitten er ook fouten in de implementatie. Verder bestaan er nu twee niveaus van CSS (CSS1 en CSS2). In CSS Informatie wordt dat deel van CSS1 behandelt, dat door de vierde generatie browsers wordt begrepen (IE4 en hoger, Netscape 4 en hoger, Opera 3.5 en hoger).

 


Copyright © 2000, Rijk van Geijtenbeek, mail-adres: rijk@iname.com.