Problemen - Browserondersteuning
Welke browsers ondersteunen CSS?
Om niet voor verrassingen te komen staan, is het verstandig om Stylesheets uit te proberen met diverse browsers. Op het internet zijn diverse bronnen te vinden waarin problemen met browserversies tot in detail worden beschreven. De CSS Pointers site is onmisbaar voor elke stylesheet-schrijver.
Daarnaast is het verstandig om Stylesheets ook 'grammaticaal' te controleren. Dat kan op twee manieren: met een validator die kijkt of de syntax voldoet aan de standaard, en met een checker, die typefoutjes, vreemde constructies en mogelijke compatibiliteitsproblemen signaleert.
Enkele browsers die iets met CSS doen:
- MS Internet Explorer 3
- In versie drie van de Internet Explorer heeft Microsoft reeds een experimentele gedeeltelijke ondersteuning ingebouwd. Helaas zijn er diverse problemen. Zo worden veel meeteenheden verkeerd begerepen, wat tot lelijke en zelfs onleesbare documenten kan leiden. Ook kunnen sommige elementen wel, en andere niet ge'style'd worden met een extern stylesheet. Dat kan een kleurenschema in de war gooien. Er bestaat een manier om stylesheets uit de buurt te houden van MSIE3, maar die werkt niet voor 100% - zie de oplossingen-pagina.
- MS Internet Explorer 4+
- In versie vier van de Internet Explorer heeft Microsoft het grootste deel van CSS1 geïmplementeerd. In het algemeen zullen er geen problemen optreden met standaard CSS, alhoewel niet alle regels herkend zullen worden. Deze browser heeft een zeer grote fouttolerantie, en is dus niet geschikt om te controleren of stylesheets 'goed' zijn geschreven. Er zijn ook enkele zaken uit CSS2 ingebouwd m.b.t. positionering, maar dit is niet compatibel met de implementatie in Netscape Navigator 4. De CSS-ondersteuning is verder verbeterd in Internet Explorer 5. In de versie voor de Apple Macintosh is de CSS1-ondersteuning uitmuntend.
- Netscape Navigator 4.x
- In versie vier van de Navigator heeft Netscape een gedeeltelijke ondersteuning van CSS1 ingebouwd. O.a. op het gebied van marges en de plaatsing van afbeeldingen zijn er echter grote problemen, waardoor de weergave geheel anders kan worden dan verwacht. Er zijn ook enkele zaken uit CSS2 ingebouwd m.b.t. positionering, maar dit heeft slechts een beperkte functionaliteit en is niet compatibel met de implementatie in de MS Internet Explorer. Er zijn manieren om een (deel van een) stylesheet niet aan Navigator 4 te geven - zie de oplossingen-pagina.
- Mozilla
- In deze open-source opvolger van Netscape 4 is uitstekende CSS1 ondersteuning geïmplementeerd. Ook wordt een groot deel van CSS2 ondersteund. Netscape heeft kort geleden Netscape 6 uitgebracht, die is gebaseerd op de Mozilla-browser.
- Opera 3.5+
- In versie 3.5 is in Opera een bijna complete en grotendeels foutloze ondersteuning van CSS1 ingebouwd. CSS2 is in het geheel niet geïmplementeerd. In Opera 4 en 5 is ook het grootste deel van CSS2 geïmplementeerd.
Enkele browsers die niets met CSS doen:
- Netscape Navigator 3
- Opera 3.21
- Lynx
- Indexeer-robots
Ze zullen er dus ook nooit last van hebben, zolang je niet probeert om essentiële informatie m.b.v. CSS over te brengen.