<Inhoud>   basis: <Inleiding> <Markup> <Structuur>


 HTML Basiskennis  -  Inleiding 

Wat is HTML?

HTML is de taal waarmee je documenten maakt, die op het WWW kunnen worden geplaatst. De afkorting staat voor HyperText Markup Language. HTML is een SGML-toepassing, toegespitst op eenvoud en hypertext.

Op een eenvoudige manier wordt er een markup in het document aangebracht. Daarmee wordt beschreven uit welke elementen het document is opgebouwd. Er worden o.a. koppen aangegeven, paragrafen onderscheiden en lijsten gemarkeerd. Door het opnemen van hyperlinks in het document, wordt het mogelijk om een link te leggen naar andere bronnen (documenten, plaatjes, bestanden) op het Internet.

HTML-documenten bestaan uit 'platte tekst' (ASCII). Dit kan met elke tekstverwerker worden gemaakt, bijvoorbeeld Kladblok, WP of Word (als je Windows gebruikt). Door het bestand vervolgens op te slaan op een webserver, kan het op elk systeem (Windows, Mac, Unix, VMS, enz.) worden ingelezen en begrepen.

HTML heeft zijn beperkingen. Het is geen pagina-opmaaktaal en geen programmeertaal. Mensen die iets spectaculairders zoeken op het gebied van opmaak of interactiviteit moeten gebruik maken van andere technieken.

Voor mensen die alle mogelijkheden van HTML willen leren kennen, en inzicht willen krijgen in de verschillende versies, zijn er andere bronnen beschikbaar op het Internet.

 


Copyright © 2000, Rijk van Geijtenbeek, mail-adres: rijk@iname.com.