<Inhoud>   onafhankelijk: <Weergave> <HTML versies> <Browsers>


 Browseronafhankelijk ontwerpen  -  HTML versies 

Welke HTML versies zijn er?

Niet alle beschikbare elementen en attributen kunnen gebruikt worden voor de markup, omdat browsers ze soms niet, slecht, of op een afwijkende manier ondersteunen. Om een algemeen bruikbaar HTML-document samen te stellen moet je de juiste versie van HTML gebruiken. Op het web zijn er hulpmiddelen beschikbaar om te controleren of je document aan de gekozen standaard voldoet.

Mogelijkheden zijn:

HTML 2.0
Alleen basiselementen, formulieren en tabellen.
HTML met Netscape extensies
HTML 2.0 plus allerlei door Netscape bedachte extra's, die gedeeltelijk door andere browsers worden ondersteund, maar die soms voor problemen zorgen in andere browsers.
HTML 3.2
HTML 2.0 plus kleuren plus positioneren (links-rechts-midden) van elementen, en enkele andere verbeteringen die ook in Internet Explorer werken.
HTML 4.0 Transitional
HTML 3.2 plus enkele verbeteringen plus strakkere voorschriften voor de structuur van het document plus de mogelijkheid om opmaak toe te voegen door een Stylesheet te verbinden aan het document.
HTML 4.0 Strict
HTML 4.0 Transitional minus opmaakelementen en plus nog strengere voorschriften voor de logische structuur van het document. Opmaaksuggesties kunnen alleen worden toegevoegd door een Stylesheet te verbinden aan het document, en zullen door oudere browsers niet of slechts gedeeltelijk worden gebruikt.
HTML willekeurig
Gebruik alle elementen waarvan je denkt ze nodig te hebben.
Hierbij is het van groot belang dat je precies weet wat de gevolgen zijn van het gebruik van een element op de weergave in allerlei verschillende browserversies. Het is niet mogelijk om je document automatisch te laten controleren op correctheid.

In 'HTML Informatie' wordt uitgegaan van HTML 4.0 Transitional. Met de HTML-elementen en attributen die hier besproken worden (en dat is slechts een deel van de HTML 4.0-elementen) kun je aantrekkelijke documenten bouwen. Je kunt ervan uitgaan dat alle gangbare browser- versies (en vooral ook toekomstige browser-versies) deze documenten op een acceptabele manier kunnen weergeven.

 


Copyright © 2000, Rijk van Geijtenbeek, mail-adres: rijk@iname.com.