<Inhoud>   onafhankelijk: <Weergave> <HTML versies> <Browsers>


 Browseronafhankelijk ontwerpen - Browserkenmerken 

Wat zijn de verschillen tussen de diverse browsers?

Om niet voor verrassingen te komen staan, is het verstandig om HTML-documenten gewoon uit te proberen met diverse browsers. Daarnaast is het verstandig om HTML-documenten 'grammaticaal' te controleren. Dat kan op twee manieren: met een validator die kijkt of de syntax voldoet aan een standaard, en met een 'lint' of 'checker', die typefoutjes, vreemde constructies en mogelijke compatibiliteitsproblemen signaleert.

Veelgebruikte browsers:

Netscape Navigator 3.0
Een grafische browser met alles erop en eraan, onder andere beschikbaar voor Windows, Mac en diverse Unix-systemen. Kan met Javascript en Java omgaan. Lettertype, tekst- en achtergrondkleuren kunnen worden ingesteld, wat kan botsen met kleuren die in in een pagina worden vastgesteld in tabel- en font-tags.
Nog altijd gebruikt omdat 4e generatie browsers veel meer van de computer vergen.
Netscape Communicator 4.x
Een flitsende, moderne grafische browser met alles erop en eraan, beschikbaar voor Windows, Mac en diverse Unix-systemen. De ondersteuning van Stylesheets is gebrekkig. Dynamische pagina's zijn mogelijk, maar op een andere manier dan bij Explorer 4.
MS Internet Explorer 3.0
Een grafische browser met alles erop en eraan, beschikbaar voor Windows en Mac. Kan met Javascript (niet helemaal compatibel met Netscape) en Java omgaan. Explorer 3 begrijpt een klein beetje van Stylesheets.
Wordt nog altijd gebruikt omdat het standaard werd meegeleverd bij veel PC's en omdat 4e generatie browsers veel meer van de computer vergen.
MS Internet Explorer 4 en 5
Een flitsende, moderne grafische browser met alles erop en eraan, beschikbaar voor Windows en Mac (versie 4.5). Op een snelle computer is het een prettige browser - op een iets oudere PC vertraagt Explorer het hele systeem. Explorer 4/5 ondersteunt Stylesheets (een groot deel van CSS1 en een deel van CSS2). Dit geeft de mogelijkheid om dynamische web-pagina's te maken, maar op een andere manier dan bij Communicator 4.
Explorer 4 wordt gedeeltelijk geïntegreerd in het besturingssysteem en is daarom soms niet goed te verwijderen. Het kan niet tegelijk met Explorer 3 worden geïnstalleerd. De integratie van Explorer 5 met het besturingssysteem is soepeler.

Weinig gebruikte browsers:

Opera 3.6
Een kleine, razendsnelle grafische browser, beschikbaar voor Windows. Versies voor andere systemen worden ontwikkeld, voor Linux, BeOS en Psion is een beta beschikbaar. Opera heeft niet zoveel toeters en bellen als de grote twee. Ook is deze browser strenger: fouten in de HTML leiden eerder tot weergave-problemen. De grote voordelen van Opera zijn de snelheid en de uitgebreide aanpassingsmogelijkheden. Met een druk op de knop inzoomen of uitzoomen, kiezen voor wel of geen weergave van plaatjes of het negeren van alle kleuren- en lettertype-opmaak om pagina's beter leesbaar te maken, met meerdere vensters en startpagina's tegelijk opstarten. Lettertypes en kleuren kunnen per HTML-element geregeld worden, frames-weergave kan aan en uitgezet worden. Opera kan overweg met Javascript. Een e-mail verzendmogelijkheid is ingebouwd. Sinds versie 3.50 kan Opera Stylesheets (CSS1, geen positionering e.d.) weergeven. Ook kan een Java plug-in geïnstalleerd worden.
Lynx
Een tekst-browser, beschikbaar voor o.a. Unix-systemen, VMS en Windows 95. Geeft webpagina's weer in een tekst-venster zonder muisbediening en zonder plaatjes en zonder lettertypes en zonder allerlei opmaak. Ook Javascript en Java zijn onbekend voor Lynx. Het is geen spannende browser, wel razendsnel. Lynx voldoet aan alle standaarden en is heel geschikt om te bekijken hoe jouw pagina gezien wordt door een indexeer-robot of een blinde gebruiker. Belangrijkste beperkingen zijn: geen plaatjes, geen tabel-opmaak en geen frame-opmaak. De inhoud van tabellen en frames is overigens wel leesbaar. Een e-mail-verzendmogelijkheid is ingebouwd.
Cyberdog
Eenvoudige, robuuste, snelle browser voor de Mac computer.
Indexeer-robots
Dit zijn programmaatjes die ten behoeve van de zoekmachines (AltaVista, Yahoo, Excite, Hotbot, Lycos, Infoseek etc.) het web doorkruisen op zoek naar pagina's. Deze programma's kun je beter te vriend houden als je opgenomen wilt worden in de systemen van de zoekmachines. De robots kunnen niet in plaatjes en vaak ook niet in frames kijken. Zorg voor alternatieve tekst (m.b.v. het alt-attribuut en het NOFRAMES-element), en gebruik de Hx-elementen om koppen te markeren. Verder kan het META-element gebruikt worden om informatie over de pagina aan de robots te geven.

 


Copyright © 2000, Rijk van Geijtenbeek, mail-adres: rijk@iname.com.