Hieronder volgt een beknopte uitleg van veelgebruikte technieken met links naar uitgebreide informatie. Met dank aan alle inzenders van adressen.
HTML, ofwel HyperText Markup Language, is een taal waarmee je informatie gestructureerd kunt aanbieden op het World Wide Web. HTML is bedacht door Tim Berners-Lee en wordt nu verder ontwikkeld door het World Wide Web Consortium. Een lijst met specificaties van de nieuwste standaard is te vinden op de website van het W3C. Wil je zelf HTML leren, volg dan eens wat links naar meer informatie. Er zijn op internet uitstekende cursussen te vinden.
Meer informatie:
Met Cascading Style Sheets kun je aangeven hoe je in HTML gestructureerde informatie gepresenteerd wilt hebben. Style Sheets worden steeds beter ondersteund door browsers, en zullen langzamerhand de methode worden om HTML documenten op te maken.
Ze kunnen erg handig zijn als je veel documenten dezelfde opmaak wilt geven. Een keer een Style Sheet maken en die aan alle documenten koppelen is genoeg. Ook documenten van anderen kun je er mee aanpassen, bijvoorbeeld als je graag wat grotere letters op je scherm ziet. In de toekomst is het zelfs mogelijk te bepalen hoe documenten door je computer moeten worden uitgesproken!
Meer informatie:
JavaScript....welke geinteresseerde in het bouwen van websites heeft
er tegenwoordig nog niet van gehoord? Het is als uitbreiding op HTML bij
uitstek geschikt voor het verlevendigen van webpagina's. Met behulp van
JavaScript is het bijvoorbeeld mogelijk interactieve formulieren te
ontwikkelen, pagina's dynamisch aan te passen, online berekeningen uit te
voeren en direkt te reageren op invoer van de gebruiker. En dat alles
zonder dat er dataverkeer met een achterliggende server of database nodig
is.
Het is niet nodig een ingewikkelde programmeertaal te
leren....JavaScript kent een tamelijk eenvoudige structuur, die
programmeurs bekend zal voorkomen en voor niet-programmeurs makkelijk te
leren is.
Het is in het begin eventjes doorbijten....maar er gaat een wereld voor
je open als je niet alleen stukjes JavaScript kunt kopieren, maar vooral
ook zelf de nodige aanpassingen kunt verrichten.Verrijk jezelf.....met
JavaScript-vaardigheden. Welkom, bij weer een verrassende en waardevolle
sectie op de NIWO-site!
NIWO-FAQ Voorbeelden:
Meer informatie:
Om meteen maar even een misverstand uit de wereld te helpen: Java is niet hetzelfde als javascript. Java is een volwaardige programmeertaal. Het verschil met andere programmeertalen is dat deze in principe platformonafhankelijk is. Dat is ook een van de redenen waarom Java applets hun intrede hebben gedaan op internet. Java applets zijn kleine programma's die je op kunt nemen in je HTML pagina.
Meer informatie:
Flash is een manier om je homepage wat op de fleuren. Het biedt interactiviteit en beweging in je homepage. Er kunnen onder meer animaties mee worden gemaakt. Op zich is het dus heel leuk. Op zich, want er kleven een aantal nadelen aan:
Meer informatie:
SSI staat voor Server Side Include en is een methode om meer mogelijkheden te hebben met je homepage. Sommige nederlandse providers staan dit toe, maar lang niet allemaal. Vraag eerst aan de provider waar je je homepage hebt geplaatst of je van SSI gebruik kunt maken.
Meer informatie op
BigNoseBird
Explains Server Side Includes
CGI is de afkorting voor Common Gateway Interface. Het is de interface tussen programma's die op een webserver draaien en een verzoek van een bezoeker. Als er bijvoorbeeld iets opgevraagd moet worden uit een database, kan de informatie uit een formulier via een CGI script worden doorgegeven aan het database programma, waarna de resultaten weer via het CGI script worden gepresenteerd aan de bezoeker. De meeste CGI scripts worden in Perl geschreven.
Meer informatie:
ASP oftewel Active Server Pages is een server-side scripting techniek. Dat wil zeggen dat ASP pagina's op de server worden verwerkt. Een ASP pagina wordt door het webserver programma op de server uitgevoerd. Het webserver programma produceert vervolgens pure HTML. ASP is dus client onafhankelijk. ASP-VbScript wordt bijvoorbeeld gebruikt om een ODBC database te benaderen. Lees verder in de ASP-FAQ >>
Meer informatie:
PHP pagina's bestaan net als ASP uit een combinatie van HTML en een scripttaal, in dit geval PHP. De webserver, die PHP overigens wel moet ondersteunen, verwerkt eerst de PHP scripts en presenteert dan een HTML document aan de bezoeker.
Het verschil met ASP-VBScript is dat PHP op meerdere platformen en onder meer verschillende webservers kan draaien terwijl ASP-VBScript bijna altijd onder IIS (Internet Information Server) van Microsoft draait. PHP kan trouwens ook op IIS worden ge-installeerd, zodat in plaats van VB-Script, gebruik kan worden gemaakt van de taal PHP. Daarnaast wordt de taal PHP onderhouden door de Open-source community, er staat dus niet een (commercieel) bedrijf achter de taal. Of dit een voordeel of nadeel is moet u zelf bepalen.
Meer informatie: