Browseronafhankelijk ontwerpen - Weergaveverschillen
Waarom zien mijn pagina's er bij anderen heel anders uit?
Er bestaat geen mogelijkheid om met gebruik van alleen HTML controle te hebben over de weergave van het document in andermans browser. Als je iets moois hebt gemaakt wat er schitterend uitziet op jou beeldscherm, weet je helemaal niet hoe anderen het zullen zien. Ontwerpers die meer aandacht hebben voor de weergave van informatie dan voor het inhoudelijk organiseren en bereikbaar maken van informatie, zullen teleurgesteld worden (en anders de bezoekers van hun web-pagina's wel).
De weergave hangt van veel factoren af, die geen van allen te beïnvloeden zijn:
- De gebruikte browser.
Geen enkele browser-versie (bijv. Netscape Navigator 3, MS Internet Explorer 4) heeft een marktaandeel van meer dan 20%, en de verschillen in weergave tussen verschillende browsers (en ook tussen hun opeenvolgende versies onderling) zijn aanzienlijk. Zo gebruikt Netscape Navigator veel meer witmarge dan de Internet Explorer.
Nieuwe en door de concurrent ontwikkelde HTML-elementen worden niet herkend in oudere browsers (er zijn dan ook verschillende HTML versies), en sommige elementen worden anders weergegeven. - De lokale instellingen van de browser.
In alle grafische browsers zijn tekst- en achtergrondkleuren en lettertype en -grootte uit te kiezen door de gebruiker. Sommige gebruikers kiezen ervoor om geen plaatjes te laden i.v.m. de traagheid van het web. Het is niet te voorspellen welke keuzes er zijn gemaakt. - De mogelijkheden van de gebruikte computer (of ander apparaat, zoals een zaktelefoon of de boordcomputer van een auto).
Verschillende apparaten kunnen erg van elkaar verschillen: is er een kleurenscherm (en hoeveel kleuren kan dit weergeven!), welke lettertypes zijn geïnstalleerd, zijn er mogelijkheden voor geluidsweergave, is er een spraak-synthesizer gekoppeld... - De gekozen venstergrootte.
Sommige internet-gebruikers hebben nog een kleine monitor, waardoor het venster niet groter zal zijn dan 640 bij 480 pixels. De PalmPilot heeft een nog kleiner schermpje. Anderen hebben een grote monitor (17", 19" of zelfs 21"), waarmee het beeldscherm wel 1600 pixels breed kan zijn. Het is onwaarschijnlijk dat zij hun browsers beeldvullend gebruiken, maar het valt niet te voorspellen welke afmetingen ze wel zullen kiezen.