nl.internet.www.ontwerp

Welkom in de nieuwsgroep NIWO

Mocht nl.internet.www.ontwerp [Webnews] een van de eerste nieuwsgroepen zijn die u volgt, dan raden we u aan om eens een kijkje te nemen in de nieuwsgroep nl.internet.welkom, waar de gedragsregels in nieuwsgroepen worden uitgelegd. Een website waar deze regels ook worden behandeld is http://www.kinkhorst.com/usenet/NL/.

Voordat u een bericht plaatst in NIWO, willen we u verzoeken de doelstelling van de nieuwsgroep in het charter even door te nemen. Een charter is een document dat bij de oprichting van een nieuwsgroep wordt opgesteld, om in vast te leggen wat het doel van de groep is. Dit document wordt ook geregeld in NIWO gepost.

Een wat praktischere manier om in de gaten te krijgen waar het in een nieuwsgroep over gaat, is door deze een tijdje te lezen zonder zelf mee te praten. Dit heet 'lurken'. Recente berichten kunt u vinden via de groups.google.com interface of via [Webnews]. Het is ook mogelijk te zoeken in deze berichten, bijvoorbeeld of de vraag die u heeft al eerder in de nieuwsgroep aan bod is geweest. Hiervoor kunt u het beste gebruik maken van het zoekformulier.

Een andere methode is het lezen van de FAQ. FAQ staat voor Frequently Asked Questions. In het Nederlands worden dergelijke documenten ook wel eens VVV genoemd (Veelvuldig Voorkomende Vragen). De ervaring leert dat een vraag, gesteld door een nieuweling die niet eerst de FAQ heeft gelezen of een tijd heeft gelurkt, meestal al in de FAQ is beantwoord. U bespaart uzelf dus een hoop moeite en anderen een hoop ergernis door eerst de FAQ door te nemen.

Waar is de nieuwsgroep?

Nieuwsgroepen kunt u het beste lezen door de berichten uit de groep te downloaden van usenet met behulp van een apart programma, een zogeheten usenet reader. U kunt nieuwsgroepen echter ook bekijken, en er zelf uw vragen in stellen via de groups.google.com interface of via [Webnews]. Bij beide diensten moet u zich (gratis) registreren als u zelf een nieuw bericht wilt plaatsen.

We hopen dat u plezier en nut hebt van NIWO en dat u in ruil ook wat aan de discussies kunt bijdragen.

Bijdrage van Het NIWO-FAQ Team

Laatste wijziging: 5 Augustus 2002

© 2002 Het NIWO-FAQ Team