Deze vraag is erg moeilijk objectief te beantwoorden omdat iedereen zo zijn eigen smaak heeft, maar toch zeer van belang omdat we kunnen voorkomen dat veel beginnende homepage-bouwers de fouten maken die we zelf al hebben gemaakt.
Er zijn heel veel verschillende HTML-editors in omloop. Sommigen zijn erg populair, maar dat wil niet meteen zeggen dat ze ook goede HTML-code produceren. Hier proberen we de consensus van NIWO een beetje weer te geven, we hopen dat je er wat aan hebt.
Welke HTML-editor je wilt gaan gebruiken hangt vooral af van het doel dat je met je website wilt bereiken. Als je alleen maar een persoonlijke pagina op het web wilt zetten met je naam, je pasfoto, de foto van je vriendin en/of je goudvis, en geen zin of tijd hebt om je heel erg in HTML-code te verdiepen, dan is het vrij logisch dat je op zoek gaat naar een eenvoudig te bedienen WYSIWYG-editor. (What You See Is What You Get). Populaire voorbeelden van WYSIWYG-editors zijn FrontPage van Microsoft en Composer van Netscape.
Wil je echter een site op het web onderhouden en die vaak van nieuwe gegevens (content) voorzien, dan is het van belang dat je weet hebt van de onderliggende HTML-Code en die ook zelf kan inkloppen. Je zult dan eerder gebruik moeten gaan maken van NOTEPAD of een andere ASCII-editor.
Deze editors hebben het voordeel dat je weinig weet hoeft te hebben van de onderliggende HTML-code (en trouwens tegenwoordig ook weinig weet hoeft te hebben van andere code).
Er zit echter nog steeds een groot nadeel aan de WYSIWYG editors en dat is dat de meesten nog steeds erg slechte 'buggy' code genereren die er voor zorgt dat je pagina's voor veel mensen slecht, of zelfs helemaal niet zichtbaar zijn. Dit is natuurlijk ongewenst. Vooral web-surfers die gebruik maken van 'oude' browsers zien jouw pagina's dan niet of zien het op een heel andere manier dan je eigenlijk bedoeld had. Dit houdt dus in dat WYSIWYG helemaal niet meer what you see is what you get is ...
Het kan ook voorkomen dat je pagina's voor mensen met de Internet Explorer browser niet en die met een Netscape browser wel zichtbaar zijn. Of juist andersom. Ook dit is natuurlijk zeer ongewenst.
Het zijn vooral de oudere versies van de FrontPage editor van Microsoft die in NIWO een slechte naam hebben opgebouwd. Dit komt door zeer veel fouten in de geproduceerde webpagina's, en veel te veel overbodige code. Dit laatste betekent dat FrontPage pagina's aan kan maken van bijvoorbeeld 10 Kilobyte waar 5 Kilobyte voldoende zou zijn geweest. Zeer slecht dus voor de laadtijd van je pagina. Zoek op het web ook eens naar 'Why FrontPage sucks'.
Als je een WYSIWYG-editor gebruikt dan is het, onafhankelijk van welke editor je gebruikt, raadzaam om te kijken welke mogelijkheden er zijn om code 'met de hand' te wijzigen. Dat kan met de editor zelf als daar een mogelijkheid voor is, of het kan met een gewone ascii-editor. Dat betekent dat de onderliggende talen als bijvoorbeeld HTML, JavaScript, en CSS, bekend moeten zijn. Je krijgt daardoor meer inzicht in wat er 'onder de knoppen' gebeurt, waardoor je de mogelijkheden beter kunt benutten. Tevens biedt het meer vrijheden om zelf oplossingen te implementeren waar de html-editor niet in voorziet, of niet handig voor is.
Mensen die al meer dan, zeg, 20 pagina's gebouwd hebben merken vaak dat de WYSIWYG editors niet voldoen. Ze willen toch het liefste zelf de controle hebben over de HTML-code en gebruiken daarom de populaire teksteditors. Veelgebruikte voorbeelden zijn: notepad, Textpad en Notetab. Met een HTML-helpbestand ernaast stampen deze ware webdesigners-in-de-dop hele sites uit hun hoofd uit de grond.
Het beste zou natuurlijk zijn als je van allebei de manieren het beste in je webeditor aantreft. Dus zowel de snelheid van een WYSIWYG editor, als de controle en flexibiliteit die je hebt met een teksteditor. Gelukkig voldoen, volgens regelmatige lezers van NIWO een aantal webeditors goed aan deze wensen. Veel gehoorde namen zijn: HomeSite en Dreamweaver.
Met browserola, de eerste "Browser Simulator" kun je goed testen of je pagina het doet op alle browsers. Het emuleert Microsoft Internet Explorer versie 1.0, 2.0, 3.0, 4.0 en Netscape Navigator 1.0, 2.0, 3.0 en 4.0. Makers van webpagina's kunnen zo controleren hoe iedere versie van een browser met de html-pagina's omgaat. Het nagebootste resultaat wordt in een 4.0 browser venster naar keuze getoond.