<Inhoud>   elementen: <Overzicht> <Basis> <Blok> <Inline>


 HTML Elementen  -  Basis DOCTYPE

De DOCTYPE-declaratie verwijst naar een formele definitie (de DTD) van de gebruikte markup-taal. Hierdoor weet een verwerkend apparaat (een browser, een validator) wat er wel en niet kan in het document. Het opnemen van de DOCTYPE-declaratie is verplicht. Als je niet weet wat je nu moet doen, kun je het beste de HTML 4.0 Transitional DOCTYPE kiezen en deze boven in je document plakken.

enkele DTD's bijbehorende DOCTYPE's
HTML 4.0 Transitional <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/REC-html40/loose.dtd">
HTML 4.0 Strict <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0//EN" "http://www.w3.org/TR/REC-html40/strict.dtd">
HTML 3.2 <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2 Final//EN">
HTML 2.0 <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">

HTML

Het HTML-element omvat het gehele document. Elk HTML-document heeft één HTML-element, zelfs als dit niet specifiek wordt gemarkeerd. Start- en sluittag zijn optioneel. Het HTML-element kan slechts twee elementen bevatten: één HEAD en één BODY.

HEAD

Het HEAD-element bevat informatie over het document, opgenomen in enkele speciale kop elementen. Deze informatie wordt niet direct weergegeven door de browser, maar kan voor diverse doeleinden worden gebruikt. Elk document heeft een HEAD-element, zelfs als dit niet specifiek wordt gemarkeerd. Start- en sluittag zijn optioneel. Het HEAD-element bevat in ieder geval precies één TITLE element.

TITLE

Het TITLE-element bevat de titel van het document. Het opnemen van dit element is verplicht. Start- en sluittag zijn verplicht.
De titel van een document wordt door browsers apart weergegeven, bijvoorbeeld in de vensterkop. Ook wordt de titel gebruikt als omschrijving bij het vastleggen van URL's in bookmarks of favorieten. Voorbeeld:

<TITLE>HTML Elementen - Basis</TITLE>.

BODY

Het BODY-element bevat de inhoud van het document, opgenomen in één of meer blok-elementen. Elk document heeft een BODY- element, zelfs als dit niet specifiek wordt gemarkeerd. Start- en sluittag zijn optioneel.

Het is mogelijk om enkele opmaak-attributen toe te voegen aan het BODY-element. Dit zijn:

naam attribuut regelt mogelijke inhoud
text kleur van de tekst een kleurnaam of een kleur-code
bgcolor kleur van de achtergrond een kleurnaam of een kleur-code
link kleur van de hyperlinks een kleurnaam of een kleur-code
vlink kleur van reeds gevolgde hyperlinks een kleurnaam of een kleur-code
alink kleur van actieve hyperlinks een kleurnaam of een kleur-code
background achtergrondafbeelding een URL

Het verdient aanbeveling om of geen kleuren, of alle kleuren vast te leggen. Dit is nodig omdat gebruikers zelf ook hun kleuren kunnen instellen. Stel, je stelt een gele achtergrond vast in de BODY, maar niet daarbij ook een donkere tekst-kleur. De gebruiker die zelf een combinatie van geel voor zijn tekst en rood voor zijn achtergrond had uitgekozen zal niets kunnen lezen...
Voorbeeld van hoe het beter kan:

<BODY text="white" bgcolor="black" link="yellow" alink="red" vlink="blue">

Voorbeeld-weergave in jouw browser.


Copyright © 2000, Rijk van Geijtenbeek, mail-adres: rijk@iname.com.